Sunday, April 15, 2012

Христос воскресе, а вие?

Христос воскресе!

Колко е хубаво само някой да ти сподели добрите новини! Но чакай малко, възкресението Христово беше доста отдавна и за него май нямаше никакви доказателства! Значи това не са новини. Поздравът "Христос воскресе" явно има друга цел. Според мен тази цел е показност. Да покажеш, че си вярващ и да интимидираш другите с това. Един вид състезание: "Кой е по-по-най... духовен" с водещият, Поп Енчо! Дори невярващите се стараят да се покажат, с извинението, че "това е една добра традиция", "за здраве"... Една "добра" традиция, която има за цел разпростраяването на невежество и суеверие. Последните бих казал, че водят до точно обратното на здравето (за справка, вижте средновековието). Защо са ни нужни митове и легенди, за да сме добри? Не са. Замислете се, сериозно ли са ви нужни приказки за божества и магически трикове с бял фосфор (благодатен огън), за да си припомните, че кражбата и убийството са неморални? Ами изнасилването? В Библията не пише нищо за него. Това не е случайно, защото вярващите трябва да ни изнасилват с догмите си.

Нека се абстрахираме от конвенционалната религия. Какво ще стане ако аз си избера един ден, в който да поздравявам всеки с "Духът на Боб пристигна"? Със сигурност ще ме помислят за откачалка, особено когато обясня, че трябва да ми отвърнат с "Наистина пристигна", защото в противен случай са бездуховни и неморални не-човеци. Както казва поговорката:  заблудата на един човек е лудост, заблудата на няколко човека е култ, а заблудата на мнозинството е религия. Това е другото "прекрасно" нещо, свързано с тази "светла" традиция - не може да откажеш да участваш в нея. Има социално наказание. Ако решиш да не играеш по официалните правила, хората те смятат за странен, циничен, или арогантен, и съответно се държат с теб грубо, или те избягват.

Надявам се и аз да възкръсна, след като умра от досада. На човек не му остава друго, освен да си боядиса яйцата и да се чука.

1 comment:

  1. Според мен истинският морал може да бъде познат само от чистия разум, който не е замърсен с религия. Но за съжаление много хора не го разбират това - според тях не само, че религията не е неморална, но и твърдят, че е задължително условие за морал...

    От блога на Димитър Кръстев: Христос воскресе!… Ммм, нека помисля…

    ReplyDelete