Monday, April 16, 2012

Защо съм Агорист?

Агоризмът е философия, която има за цел постигането на безвластно общество по неполитически начини. Най-често срещаната критика срещу безвластието е, че "бедните и слабите няма да имат закрила". Има безкрайно много примери и аргументи, които демонстрират, че в едно бездържавно общество последните ще бъдат много по-добре закриляни, отколкото в сегашното общество. Но на мен ми е омръзнало да се опитвам да убеждавам псевдо-алтруисти в това, което дори не ги касае. Затова избирам друга пътека и заявявам с гордост, че аз съм социален дарвинист. Не ми пука за бедните, нито за слабите. Щом позволяват да бъдат мачкани, значи си го заслужават. Щом са невежи, значи заслужават да бъдат мамени. Иронията тук е, че аз съм сравнително беден, наивен, и безвластен човек. Защо тогава защитавам такава философия, по дяволите? Защото съм готов да платя цената на свободата. Готов съм да се боря срещу тези, които искат да ме мачкат! Който не желае, е страхливец и мижитурка.

В днешно време екстремните спортове са супер популярни, както и предаванията за оцеляване в екстремни среди. Всеки се прави на много смел и демонстрира на колко много стрес и болка може да издържи. Татуират се, бодат се, каляват се... ама като чуят за безвластие и се напикават. Фитнес, бойни изкуства, няма значение. Това лесно се обяснява. В техния случай смелостта има за цел да впечатли потенциални сексуални партньори. Алтруизмът също влиза в тази графа - чрез него човек показва, че е толкова уреден, че може да помага и на другите. Аз съм егоист и мен ме интересува най-вече моето благосъстояние и това на близките ми. Останалите да се оправят сами. Моята смелост е по-различна, тя е част от егоизма ми: искам да имам максимален контрол над живота си и затова съм против всякаква форма на държавно управление, затова съм агорист.

Искам сам да избирам какво да правя с тялото си, кой да ме предпазва от престъпност, кой да ме лекува, кой да образова децата ми, и на кого да дарявам парите си. Виждате ли, че не съм толкова лош човек? Просто не искам да ми се бъркат в живота и да ми взимат парите насила под формата на данъци, осигуровки, ДДС и т.н. Не искам да ме е страх от униформените, които уж трябва да ме защитават. Не съм подписвал обществен договор, няма и да подпиша такъв. Ще си плащам за всички услуги, които ползвам, и няма да заплашвам или нападам никого.

Каква е разликата между гражданина и агориста? Гражданинът е куче, а агористът е вълк. Вместо да давам лапа на господаря си, за да ме нахрани, аз предпочитам да умра от глад в гората. Тази метафора е далеч от истината, защото има много добри причини да смятаме, че в едно безвластно общество вълците ще са много по-нахранени от кучетата, но понеже не мога да изтръгна фатализма от интелектуалните си опоненти, прибягвам до най-лошия сценарий.

Допълнение (09.17.2016)
Статията по-скоро трябва да се казва "Защо съм индивидуалист/егоист/анти-етатист". Агоризмът се състои в неполитическите начини за минимализиране на държавната власт. Най-добър пример за агористичен активизъм, за който се сещам в момента, е търговията в биткойн - конкурираща се на монополите валута, която не е централизирана и е независима от външната политика на държавите. Сивият сектор като цяло би могъл да бъде агоризъм; избягването на плащане на данъци, паралелните и алтернативни маршрути, по които може насочите вашия бизнес, без да се налага да се съобразявате с арбитрарни регулации, наложени от големите риби. За съжаление, в момента не мога да си позволя да бъда активен агорист, но продължавам да бъда индивидуалист.

6 comments:

  1. Написах коментар, обаче стана много дълъг и го публикувах в блога си: Защо не съм агорист или анархист.

    ReplyDelete
  2. Виждам че поста е масивно стар, ама дреме ми.

    "Ти вълк ли си, или си куче?" - има известна форма на засрамване в това но както и да е. всеки има избор без значение дали е наясно че има избор или не.

    И как е живота? Плащаш ли си данъците? :D Аз ги плащам щот не искам да ме отвлекат и затворят или да ме ограбят легално.

    Не знам наистина какво е социалния дарвинизъм но съм чувал че радикалните феминисти го ползват като основа. Основно гласи че всеки един е подтиснат от силовата структура в лицето на правителството. Лошо няма. Проблема е експлоатирането на тази идея с цел да се представят жените като подтиснато "малцинство" което не са. Въртя се в едно пространство в интернет което е отчасти men's rights отчасти MGTOW и там предимно се дискутират междуполовите проблеми. Няма значение. Харесва ми че изобщо има хора които не обичат да ги "мачкат". Бедните и те са хора както и богатите. Веднъж разпознаеш ли предразсъдъка си и към двете социални звена, някак си ще ти е полесно да ги отхвърлиш като конвенционални и също толкова безмислени.

    Валентин Стойков - пишеш че не си анархис но кой решава да пие кафе сутрин или да отиде на работа с колата или автобуса? Това не е ли анархизъм!? Всички сме анархисти. Никой няма да ти дойде в къщата като си малък и да ти каже "Отсега нататък ще учиш и правиш всичко за да станеш програмист" примерно. Това именно е липсата на анархия. Всички тия големи строеве които сме ги гледали са били именно са целели да постигнат контрол върху човешката кондиция и тяло и всеки път човека е оцелявал. Как става тъй? Това не е ли анархия? Доброволно взимане на решение за нещо. Всички си мислим че анархията е близко свързана с насилие и някакви бунтове и революция. Ок. В колата си на кръстовище и светофара не работи. Ще преминеш ли без да се огледаш ни най малко? Естествено че ще се огледаш преди да преминеш. Ако беше примерно мечка на волана нямаше и тва е основното нещо което ни разграничава от животни. Можем да правим преценка.

    ReplyDelete
  3. Либертарианството няма нищо общо с безвластното общество. То е просто политическо мрънкане на про-капиталистически настроени елементи срещу данъчното облагане, грижата за социално уязвимите и политическото изобщо. Либертарианците не са срещу държавата, напротив. Те са за държава в най-чистия й вид - държава-охранител на собствеността на имащите, мачкаща нямащите. В това няма нищо свободолюбиво, затова и името им е смешно.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мисля, че говориш по-скоро за минархизъм или американски конституционизъм. Иначе просто преиначаваш значението на думата според някакви лични наблюдения, които имаш. Със сигурност ще намериш хора, които се представят за либертарианци, но нямат много общо с философията. По същия начин ще намериш и хиляди псевдо-социалисти. Но ако аз ти дефинирам социализма като това, по което българските старци изпитват носталгия, ти незабавно ще ме заклеймиш като невежа.

      Delete
  4. Заблуждаващо заглавие.
    Първо - не е обяснено какво е Агоризъм, и второ е внушено, че Агориста е някакво егоистично, асоциално диво животно на което не му пука за никой. Врели - Некипели.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мерси за коментара! Може ли да ме препратиш към добър източник, където е обяснено накратко какво е Агоризъм?

      Delete