Wednesday, April 18, 2012

Защо съм Атеист?

Най-напред искам да дефинирам думата "бог" като "интелигентно същество, което е създало вселената". Това е най-опростеното определение, което мога да си позволя да дам, защото в момента, в който махнем думата "интелигентно", идеята за бог се губи и оставяме вселената в "ръцете" на случайните явления и детерминизма. Спрямо това определение за бог, аз съм агностик. Агностицизмът е скромната позиция, че не знаем дали нещо съществува, или не. Никой от нас не знае и би следвало всеки да е агностик.

Но в момента, в който започнем да добавяме нови характеристики към дефиницията Му, Бог става все по-малко правдоподобен. Например, ако добавим, че Създателят ни наблюдава, вече допускаме, че той все още е жив, и че има възможността да ни наблюдава. Това логически е по-малко вероятно и не ни позволява да наречем "бог" създател на вселената, който няма възможността да ни наблюдава. Когато добавим, че Бог също така е безсмъртен и всезнаещ, вероятността Той реално да съществува става все по-нищожна. Аз не знам дали Създателя съществува, но смятам алтернативните хипотези, обясняващи началото на вселената (ако изобщо е имало начало), за по-правдоподобни. Това ме прави агностичен атеист.

Но на никой не му пука дали вярваш в създател на вселената. Обикновено тези, за които е важно дали вярваш в бог, дефинират последния като най-върховният морален съдник, който наблюдава всички хора и си "води записки" за поведението на всеки един от тях. Нещо като hardline версия на Дядо Коледа. За да съществува такъв бог, трябва да приемем следните твърдения за истина:

  • Бог е неизмерим - Той не само е невидим, както магнитните сили; хората по никакъв начин не могат да регистрират Неговото съществуване;
  • Бог е жив - от къде сме сигурни, че Той не е умрял?
  • За Него е важно хората да са добри;
  • Има живот след смъртта - щом като Той не се намесва докато сме живи, значи остава възможността да се намеси след смъртта ни;
  • Бог може да се намесва след смъртта на човек - това също не е очевидно; дори да има живот след смъртта, това не гарантира, че Бог ще може да се намеси дори тогава;

Вие бихте ли приели всички тези твърдения за истина? Когато едно нещо е неизмеримо, това значи, че то не влияе на нашия свят, следователно дори Бог да е жив, Той няма как да ни се меси, докато ние сме живи. Тогава минаваме на твърдението, че след смъртта ни има друг живот. Когато човек умре, неговото ДНК бива унищожено, заедно с мозъка му. Генотипът и невронните връзки в мозъка са отговорни за нашата същност, за нашата самоличност. Без тези две неща човек престава да бъде себе си, следователно е невъзможно една личност да пребъде след смъртта си... освен ако не се окаже, че всичко е симулация, и че когато човек "умре" на този "свят", той излиза от симулацията и се озовава в друг свят. А Бог е нещо като създателят на тази симулация, който наблюдава отвъд нея какво се случва. Такава теория практически не може да бъде опровергана, защото няма начин да докажем, че не живеем в симулация.

Но както и да е, как би променила поведението ми вярата в Бог? По никакъв начин. На някои хора вярата им дава утеха, че смъртта не е абсолютният край, а за други Бог е добра причина да са добри (защото ги е страх от Неговото наказание). Мен не ме е страх от смъртта и нямам нужда от върховен арбитър, за да съм добър с другите - идва ми отвътре. Следователно, дали вярвам в Бог или не, на практика е без значение за мен, както и за хората около мен. Това е просто тривия.

И все пак, защо съм атеист, въпреки вероятността, че Бог би могъл да съществува? Защото съм скептик и отричам сляпата вяра в твърдения, които не са подкрепени от доказателства. Ако трябва да вярваме на всичките недоказани (но вероятни) твърдения, много скоро ще се превърнем в бедни и болни клошари, защото тази ни наивност веднага ще бъде използвана от редица измамници и шарлатани (врачки, пирамидни схеми, диети, хомеопатия, ирисодиагностика, и прочие). Затова скептицизмът е полезен и практичен принцип, който е хубаво да се поддържа. Нулевата хипотеза е, че Бог не съществува. Оттам нататък ако доказателствата опровергаят тази хипотеза, аз ще престана да бъда атеист. Но в момента, в който имаме някакви доказателства за Бог, вярващи вече ще са тези, които отричат съществуването Му.

3 comments:

  1. Имаш някои дупки в теорията си. Първо обясненията ти за бог идват директно от библията. Библията е преработена за да може римската власт да я използва. Тоест е политически обременена, което почти размива първоначалните и качества. Физичната теория е, че бог е всичко около нас. Тъй като ти не си създаден от неврони и молекули, а от вълни енергия, които образуват началните частици, а от там по големите докато стигнеш до молекулите и нагоре, то ти си свързан със всички останали около теб, тъй като те всички са вълни енергия. Тоест физически погледнато ние сме части на едно цяло. Това цяло е бог или както искаш го назовавай. И както показалеца на дясната ти ръка не може да докаже че ти съществуваш, тъй като не може да те обхване целия, така и ти не можеш да докажеш дали бог съществува, нито да го разбереш, тъй като си част от него. Относно онзи бог, който наказва в Библията и се среща с Мойсей и Ной, имам една по различна теория, която излиза извън границите на нормалната наука.

    ReplyDelete
  2. DDacata, да приемам ли, че правиш уравнението "Бог = Вселена"? Тоест, че Бог за теб е всичко това, което съществува? По тази дефиниция всеки, който не отрича реалността, е вярващ; и следователно няма нужда дори да питаме хората дали вярват в бог, защото се знае по подразбиране.

    Аз съм се захванал с бога на религиите, защото той е най-популярен. Хората като те питат дали вярваш в Бог, за тях е важен моралният аспект. Те си мислят, че убеждението, че някой горе наблюдава и съди всички, прави хората добри; и че който няма страх от Бог, нищо не го спира да върши злини. Да, ама такъв бог не съществува, и не е нужно да се самозалъгваме, за да сме добри. Има много по-добри причини човек да се държи добре с другите, от които повечето са дори в негова полза, но това е друга тема.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete